Kā apstrādāt koka izstrādājumus virtuvē, lai tie kalpotu ilgāk?

Strauji tuvojas svētku laiks, kad jālūko dāvaniņas sev mīļajiem, jāsaplāno pasākumi, jāsarūpē mielasts svētku galdam. Vai esi padomājis uz kādiem virtuves dēlīšiem Tu veic ēdiena sagatavi?

Pastāv viedoklis, ko aktīvi uztur ražotāji, ka koka griešanas dēļi salīdzinājumā ar plastmasas, stikla u.c. ir mazāk higiēniski. Tie rada labvēlīgus apstākļus baktēriju un mikrobu attīstībai. Daudzus gadsimtus un pat tūkstošgades cilvēki izmantoja koka griešanas dēļus. Vai tas ir skaidrojams tikai ar to, ka koksne ir izplatīta un viegli pieejama?

Nesen veiktie pētījumi pierādīja, ka tas tā nav. Koksne, pati pēc sevis ir higiēnisks materiāls un nav labvēlīga vide baktēriju dzīvei vai attīstībai, salīdzinājumā ar griešanas dēļiem izgatavotiem no citiem materiāliem.

Protams, tas nenozīmē, ka pēc vistas vai gaļas griešanas var uzreiz uz tā paša dēlīša griezt dārzeņus, bet kā norāda pētnieki “kokam ir priekšroka salīdzinājuma ar plastmasu, jo nenozīmīgas sanitārās kļūdas uz koka nav tik bīstamas, kā uz plastmasas”. *

Lai koka izstrādājums virtuvē kalpotu ilgi, to iespējams apstrādāt ar STAFOR minerāleļļu kokam - WHITE OIL (baltā eļļa). Šī apstrāde novērš dažādu pārtikas produktu smakas un baktēriju iekļūšanu koksnē. Pareiza virsmas apstrāde ir svarīga aizsardzībai no mikrobiem un pelējuma. Nekad neizmantojiet dažāda veida augu eļļas koksnes, kas tiks izmantota virtuvē aizsardzībai, jo ar laiku tā var izraisīt nepatīkamas smakas parādīšanos un virtuves piederumu bojāšanos.

Baltā eļļa paredzēta koka izstrādājumiem, kas tiek izmantoti, lai gatavotu vai pasniegtu ēdienu. Uzlabo koksnes dabīgu noturību pret taukiem, traipiem un mitrumu, kā arī ierobežo mikroorganismu attīstību.

Apstrādātā koksne mazāk uzsūc mitrumu, līdz ar to plaisu rašanās iespēja ir mazāka, tiek atvieglota koka izstrādājumu kopšana un pagarināts to kalpošanas laiks.
Par labāko līdzekli griešanas dēlīšu aizsardzībai tiek uzskatīta minerālā (vazelīna) eļļa. Minerālā eļļa ir šķidrums bez krāsas, smaržas un tā ir droša cilvēkam.
wooden_dish_biggriesanas_delis_ar_nazi_big

GRIEŠANAS DĒĻU UN CITU KOKA VIRTUVES PIEDERUMU APSTRĀDE
Griešanas dēlīšu un citu virtuves koka piederumu – lāpstiņu, karošu, šķīvju, nažu statīvu u.c. apstrādi rekomendēts sākt no “aizmugurējās” puses.
Uzlejiet nelielu eļļas daudzumu uz koksnes virsmas un apļveida kustībām vienmērīgi viegli ieberziet balto minerāleļļu tajā, lai pēc iespējas rūpīgāk aizpildītu koksnes poras. Eļļas uzklāšanai un ieberzēšanai izmantojiet lupatiņu vai porolona sūkli, tamponu.
Uzklātās eļļas daudzumam jābūt atbilstošam (viena vidēja griešanas dēļa puse 10-20ml), bet pat ja uzklāts pārāk liels eļļas daudzums – koksne iesūks tikai nepieciešamo un pārpalikumus varēs notīrīt no koksnes.
Apstrādājot koka virtuves piederumus, pievērsiet uzmanību visu padziļinājumu (funkcionālu un dekoratīvu) rūpīgai eļļošanai. Eļļot obligāti abas izstrādājuma puses (tai skaitā sānu puses un galus).
Eļļot ar balto eļļu nepieciešams visas koka piederuma puses, jo tikai daļēja (piemēram, apstrādājot tikai priekšējo pusi) apstrāde vai izraisīt apstrādātā piederuma izliekšanos (deformāciju). Deformācija, izliekšanās var notikt, jo žūšana un mitruma iesūkšanās daļēji apstrādātā koka piederumā notiks nevienmērīgi.
Priekšējā (darba) apstrādājamā koka piederuma puse tiek eļļota pēdējā.
Sākuma apstrādi ar balto minerāleļļu STAFOR WHITE OIL ieteicams veikt ne mazāk kā divas reizes. Katru nākamo kārtu uzklājot pēc iepriekšējas nožūšanas (24-48stundas).

ŽŪŠANAS LAIKS
Uzreiz pēc apstrādes koka virsma var būt eļļaina.
Eļļotā koksne jānovieto siltā telpā uz laiku 4-6 stundas, lai eļļa iesūktos. Pēc tam eļļu, kas nav iesūkusies nepieciešams notīrīt no koksnes ar tīru lupatu.
Žūšanas laiks ir atkarīgs no gaisa temperatūras un koksnes iesūkšanas spējas, vidēji 24-48 stundas, pilna nožūšana notiek 2-3 nedēļu laikā. Apstrādāto priekšmetu atļauts izmantot tikai pēc pilnas eļļas nožūšanas.

CIK BIEŽI JĀATKĀRTO APSTRĀDE?
Eļļas klājums netiek uzskatīts par izturīgu klājumu, salīdzinājumā ar laku vai krāsu. Tādēļ koksne ir regulāri atkārtoti jāeļļo. Laika periodi, pēc kuriem nepieciešams veikt atkārtotu koka eļļošanu, atkarīgi no daudziem faktoriem, bet viens no galvenajiem ir telpas, kurā atrodas priekšmets, gaisa mitruma maiņa. Nelielu telpas gaisa mitruma svārstību gadījumā apstrādāto virtuves piederumu bez atkārtotas apstrādes var lietot mēnešiem ilgi. Ziemā, kad tiek uzsākta apkures sezona, gaisa mitrums telpās stipri samazinās. Šajā laikā apstrādātos priekšmetus nepieciešams eļļot biežāk. Precīzu noteikumu atkārtotas apstrādes regularitātei nav. Tomēr ir daži padomi, kad tā jāveic:
• koka virtuves piederums ir palicis manāmi gaišāks, kā iepriekš;
• uz eļļotā priekšmeta ir parādījušies gaiši plankumi;
• taustot apstrādāto virsmu, var just, ka tā palikusi “sausa” un raupja;
• uz virtuves piederuma (griešanas dēļa) sāna virsmas ir parādījušās mikroplaisas, kas nav redzamas, bet tās var just novelkot ar pirkstu;
• ūdens un šķidrums no produktiem nepaliek uz virsmas (kā tam jābūt), bet iesūcas koksnē.
Viss iepriekš minētais var norādīt uz to, ka jāveic rūpīga atkārtota eļļošana.

DEFORMĒTU UN IZLIEKTU KOKA PIEDERUMU IZTAISNOŠANA
Neliela īslaicīga virtuves koka piederuma deformācija nelielā laika periodā (diennakts) ir pieņemama un normāla koksnes īpašība.
Ja pēc vienpusējas eļļošanas vai ekspluatācijas laikā notikusi ilglaicīga koka piederuma izliekšanās (deformācija), nepieciešams apstrādāt ar balto minerāleļļu ieliekto priekšmeta pusi. Tas novērsīs turpmāku koksnes šķiedru saraušanos. Savukārt neapstrādātā puse turpinās saraušanos. Tādā veidā koka priekšmets sāks iztaisnoties. Kad tiks sasniegts nepieciešams taisnums, apstrādājiet ar eļļu otru piederuma pusi.
Ņemiet vērā, ka pēc koksnes deformācijas var parādīties plaisas.

VIRTUVES KOKA PIEDERUMU KOPŠANA UN DEZINFEKCIJA
Iepriekš neapstrādātu koka virtuves piederumu virsmu nepieciešams apstrādāt ar balto eļļu ne mazāk par 2 reizēm. Turpmāk klājumu rekomendēts regulāri atjaunot.

Papildus līdzekļi, kurus var izmantot piederumu kopšanai un dezinfekcijai:
• Etiķis – stiprai dezinfekcijai izmantojiet etiķi. Etiķa skābe ir labs dezinfekcijas līdzeklis, efektīvs pret zarnu nūjiņu, salmonellu, stafilokoku. Etiķis ir īpaši piemērots cilvēkiem, kam ir alerģija pret ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem.
• Ūdeņraža pārskābe – dezinfekcijai var izmantot arī 3% ūdeņraža pārskābi. Ar pārskābē samitrinātu lupatu var notīrīt iepriekš uzklāta etiķa pārpalikumu.
• Sāls un soda – uzberiet uz koka virsmas raupjo sāli vai pārtikas sodu. Atstājiet to uz dažām minūtēm, notīriet un nomazgājiet virsmu ar siltu ūdeni.
• Citrons – ierīvējiet virsmu ar citronu vai aplejiet to ar citronu sulu. Pēc dažām minūtēm notīriet, nomazgājiet un izžāvējiet virsmu.
Citrons, sāls un soda palīdz atbrīvoties no sīpola, ķiploka, zivs un citām izteiktām smakām.

DROŠĪBA
Eļļu kokam drīkst izmantot tikai, lai apstrādātu un aizsargātu kokmateriālus, to nedrīkst izmantot kā pārtikas produktu!

PIEZĪMES
Šajā produktu aprakstā sniegtā informācija, attiecībā uz produktu iestrādi un lietošanu, ir balstīta uz STAFOR pašreizējām zināšanām un pieredzi. Informācija ir spēkā vienīgi tādā gadījumā, ja produkts tiek uzglabāts, lietots un iestrādāts saskaņā ar ražotāja ieteikumiem. Izmantojot produktus, apkārtējās vides nosacījumi un īpašības var ievērojami atšķirties. Tāpēc produkta lietotājam ir jāpārbauda, vai produkts atbilst plānotajam pielietojumam un mērķim. STAFOR patur tiesības mainīt ražoto produktu īpašības. Visos gadījumos ir spēkā produkta apraksta jaunākā redakcija.

Raksts tapis sadarbībā ar STAFOR.
* Avots: http://www.kitchensource.com/cutting-boards/pdf/chopblockhygiene.pdf , http://www.kitchensource.com/kitchen-islands/pdf/woodvsplastic.pdf

No Comments Yet.

Leave a comment